Thursday, March 5, 2009

Hakem Sistemi Değişikliği

Profesyonel bir futbol liginde bir sonraki sezon asistan hakemler kullanılabilecek.
Uluslararası Futbol Birliği’ni hangi ligin idare edeceği kararlaştırılmadı, fakat İtalya ve Fransa, bu yargılama için gönüllü oldular. Kuzey Amerika Major Ligi de kalabalık seyircisiyle ve televizyonuyla bu yarışa ortak oldu.
İtalyan Futbol Federasyonu Antonello Valentini, Cumartesi günü yaptığı açıklamada “Biz iki ek hakem kullanmak için hazırız. FIFA ne diyorsa denemeye hazırız. Büyük ihtimalle bubu 2009-10 İtalya Kupası’nda deneyeceğiz. Ayrıca biz zaten UEFA 19 yaş altı Avrupa Şampiyonası’nda üç İtalyan hakemle penaltı bölgesi hakemini denemiştik” şeklinde konuştu.
UEFA başkanı Michel Platini, Polonya ve Ukrayna’da 2012 Avrupa Şampiyonaso’nda IFAB’nin kural değişikliklerini uygulayacağını söyledi. Eğer bu gerçekleşirse extra adam gücüne yetki vermeyi planlayan IFAB Mart 2011’deki toplantıda değişikliklei kabul etmek durumunda kalacak.
Platini sözlerine “Ben hala video hakemine karşıyım. Eğer ek bir hakeminiz varsa zaten top gol olursa görecektir. Bir başka sisteme ihtiyacınız yok. 2012’de herşey mantıklı olacaktır. Bu herşeyin doğru olmasını sağlayacak” şeklinde devam etti.
Geçen sene Slovenya, Macaristan ve Kıbrıs’taki 19 yaş altı Avrupa Şampiyonası’nda bu sistem bir nebze olsun denendi.
IFAB, 1966 Dünya Kupası finalindeli İngiliz forvet Geoff Hurst’ün attığı gibi tartışmalı gollere bir son vermek istiyor. Çizgi hakemine danışılmayan golün atıldığı maçta İngiltere karşılaşmayı 4-2 kazanmıştı.
IFAB yeni kuralları değerlendirirken FIFA ve İngiltere’deki dört birlik, geçen sene bu yöntemlerin pahalı ve karmaşık olduğu söylenmesine rağmen teknolojik çözümlerin güncellenmesini kabul ettiler.
FIFA başkanı Sepp Blatter “Gol çizgisi teknolojisi çok güvenli. Cairos Teknoloji gibi bazı şirketler daha kolay ve kesin çözüm getiren yöntemleri yapmak için hazır olduklarını söylediler” dedi.
Adidas ve Cairos Teknoloji şirketleri beraber top çizgiyi geçtiğinde o anda sinyal veren bir mikroçip geliştirdiler.
Öte yandan FIFA’nın devre arasının 20 dakikaya çıkartılması teklifi gündemden düşürüldü.
Katılımcılar, önceliklerinin oyunun imajını korumak olduğunu işittiler. Düşünce ayrılığı ve küfürlü tezahüratların sona erdirilmesi için tavsiyeler verildi. Oyunculara sıfır tölerans politikası güden Dallas yaptığı açıklamada “Güçlü olmalıyız ve saygınlık kazanmalıyız. Ayrıca hem teknik direktörlere, hem de oyunculara saygı göstermeliyiz. Her iki yönden de işe yarıyor” şeklinde konuştu. Dallas aksi halde sarı kartların kendilerine gösterilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Salı günü yeni hakemler Polideportivo Municipal de Benalmadena’da bir hazırlık sürecine girdiler. UEFA Hakem Paneli Öğretim Üyesi Profesör Werner Helsen tarafından hazırlanan antrenmanlara başladılar. Helsen’e FIFA öğretim üyeleri Steve Bennett ve Valentin Ivanov da eşlik ettiler. Bennet yaptığı açıklamada “Yerel Benalmadena’lılar düşünce ayrılıkları yaşanan gerçek maç durumları yaratıyorlar. Pozisyonlar ve hareketlerle ilgili düşünmek zorundalar. Düdük, uyarı tekniği, vücut dili, konsantrasyon ve farkında olmak çok önemlidir” şeklinde konuştu. Eski uluslar arası İsviçreli hakem Urs Meier katılımcılara maçın taktiksel akıcılığının öğrenmeleri gerektiğini tavsiye etti. Meier sözlerine “Birçok hakem aksiyona çok yakındır. Oyunculara futbol oynama alanı vermeliler. Esnek olmalısınız. Yanlara, arkaya, öne koşmalısınız. Eğer bir takım topu kaybederse durum değişir ve adapte olmanız gerekir. Iyi bir hakem bol bol futbol izlemelidir ve oyunu iyi analiz etmelidir. Kendi liglerinizde hangi takım tangi taktikle oynuyor bilmelisiniz.” Şeklinde devam etti.

No comments: