Sunday, February 18, 2007

FIS ALPINE KAYAK DÜNYA KUPASI RAPORU 3

FIS ALPINE KAYAK DÜNYA KUPASI RAPORU
ASPEN/LOUISE GÖLÜ (ABD) 2006/07
GÖSTERİNİN YAZISI #3

TC 00.02.00 Açılış

TC 00.02.27 Yerel Kahramanlar
Dünya kupası tarihinde ilk kez bir Kanada’lı Louise Gölü’nün karları üzerinde kazandı. Çek soyundan gelen John Kucera, takım arkadaşı ve yakın dostu Osborne-Paradis’in yokuş aşağı giderken kazanma hakkını kaybetmesinin ardından superG’de hepsini yendi.

TC 00.02.50 Avusturya’nın güzel cinsiyeti
Aspen, Avusturya bayanlar takımını süper güç olarak kabul ettirdi. Devleşen Katrin Zettel ilk zaferini, Michaela Kirchgasser ise ilk podyumunu kutladı ve Marlies Schild slalomun patronu olduğunu kanıtladı.

TC 00.03.04 Büyük isimler kötüsünü yaptı
Louise Gölü büyük isimler için üzücü bir masal oldu. Sadece Hermann Maier 4. ve 6. olarak podyuma yaklaştı. Raich, Miller, Svindal ve Walchhofer ise geridelerdi.

TC 00.03.19 Tekrar dene Ted
Levi slalomunda bir yere gidemeyen ve hız karşılaşmalarında kalitesini kaybeden Ted Ligety, 2006/07 kupasında Beaver Deresinde ilk sayısını yapmaya hazırlanıyor.

TC 00.03.33 KLİP
Yazı yok

TC 00.04.28 ODAKLANMA
Yerel Kahramanlar

TC 00.04.37 Kanadalı hakimiyet. Kimi tahmin ederdiniz? Bu sezonun ilk hız karşılaşmalarında herkes bunu Miller, Maier, Walchhofer, Svindal gibi tanıdık yıldızlardan bekliyordu.

TC 00.04.49 Fakat Louise Gölünün gri göklerinde parlayanlar, her ikisi de 22 yaşında olan Vancouver’den Manuel Osborne-Paradis ve Calgary’den John Kucera adlarındaki fazla tanınmayan iki genç atlet oldu. Her ikisi için de Louise Gölü’nde yeni bir hayat başladı.

TC 00.05.16 Yokuş aşağında ilk sürpriz 4. başlayan, başından beri hızlı kayakları nedeniyle son derece güzel koşan Manuel’di. Tekrar superG’de deneyecek miydi?

TC 00.05.32 RPRTJ Manuel Osborne-Paradis
Yarın yarışmayacağım. O kadar iyi değildim.

TC 00.05.40 24 saat sonra aynı yokuşta ve aynı soğukta John Kucera geri döndü. Manuel’le üç yıldır aynı odayı ve hayalleri paylaşıyordu. 51 numaralı üniformayı giyerek yokuş aşağısında 14. olarak başlangıç için hiç fena bitirmedi. İlk kez superG’de kaydı ve her zaman olduğu gibi günün en iyi koşusunu yapmak için tüm dikkatini verdi.

TC 00.07.21 John’un en zor görevi bulunduğu yüksek konumdan 1 saatten fazla favorileri izlemek oldu. Çok açık şekilde güldü ve 30 numarada patladı. Hermann Maier’se kızdı.

TC 00.07.43 RPRTJ John Kucera
Çok rahatlamıştım. Etrafıma bakınıyordum. Bu hafta sadece ritmimi bulup rahatladım. Her şey iyiye gidiyor. Şu an kayışımla ilgili çok iyi hissediyorum.

TC 00.07.55 Dünya Kupası’nda 1980’den beri 11 yokuş aşağı yarışa ve 8 superG’ye ev sahipliği yapan Louise Gölü sonunda John Kucera’yla ilk Kanadalı galibiyeti kutlayabildi.
2003’te çok yaklaştığında sadece Walchhofer tarafından yenilen Erik Guay artık yalnız değil. SuperG’deki altıncı sırası bize bu sezonun yıldızlarından biri olduğunu gösteriyor. Tıpkı superG’de 25. olarak ilk skorlarını yapan, daha iyisini beklediğimiz erkek kardeşi Stefan gibi…

TC 00.08.25 RPRTJ Ken Read (Kanada Kayak Federasyonu’nun Başkanı)
Bu çok genç bir takım ve Vincent Lavoie ve şimdi de Erik Guay gibi harika deneyimi olanlar var. Liderlik iyi, koçluk iyi. Benim için en güzel şey hepsini av peşinde görmek… Dün olduğu gibi Jan Hudec’ten harika bir skor aldık. Şimdi de Erik Guay var ve 6. gelerek çok mutlu etti. Ve bu takım birbirini teşvik ediyor.

TC 00.08.47 ASPEN BAYANLAR GS YARIŞ RAPORU

TC 00.08.55 Aspen bu sezon devleşen bayanlara ev sahipliği yaptı. Avusturyalı antremancı Brunner güçlü ilk bacağına rağmen diklikte yere serildi.
Bir numaralı üniformayı giyen Tanja Poutiainen bakir eğimler başta olmak üzere çok iyi bir zamanlama yaptı.

TC 00.09.26 Onu takip eden iki tane Avusturyalı vardı: Kathrin Zettel ve Michaela Kirchgasser…

TC 00.09.42 Marlies Schild hızlıydı ama çizgide hata yaptı…

TC 00.09.55 Nicole Hosp ise ritmini yükseltmek için mücadele veriyordu ve altıncı bitirdi.

TC 00.10.02 Tüm gözler Anja Paerson üzerindeydi ama İsveçli kız önlere çok uzaktı ve yarışı erken bitirdi.

TC 00.10.15 Takım arkadaşları günü kurtardı. İkinci bacakta performansını tekrarlamamasına rağmen Ottoson 4. geldi ve Pietilae-Holmner 9. oldu.
Poutiainen şu ana kadar en iyi zamanı yakaladı. 2 yıl önce de aynı eğimde GS’deki tek zaferini gerçekleştirmişti.

TC 00.10.31 RPRTJ Tanja Poutiainen
Aspen her zaman bana iyi geldi. Orayı seviyorum. Orası meydan okuyan bir tepe ve orada iyi bir kayakçı olmak zorundasınız.

TC 00.10.41 Alman antremancı tarafından ikinci bacak çok hızlıydı. Kathrin Hoelzl altıncı sırada durarak avantaj yakaladı. Maria Pietilae Holmner da beşinci sırada iyi yarıştı.

TC 00.10.57 Poutiainen’in tepelerinde Avusturyalı üçlü vardı. Nicole Hosp en iyi zamanlamasını yaparak dördüncü bitirdi, Michaela Kirchgasser ise üçüncüydü. Avusturyalı takımın sevgilisinin ilk podyumuydu bu ve herkes onda iyi bir gelecek görüyor. Belki de zaten bu başladı.

TC 00.11.15 RPRTJ Michaela Kirchgasser 1
Gerçekten ilk podyumum için zamana ihtiyacım vardı. Umarım bir dahaki podyumda biraz daha hızlı olurum ama gelecek olup olmadığımı bilmiyorum. Herkes ilk zaferimin yakın olduğunu söylüyor, bilmiyorum. Belki olur… Belki de olmaz… Sürpriz… Sürpriz…

TC 00.11.35 Ama Kathrin Zettel çalımları kazanıyordu. Poutiainen’i yenmek için nazikçe ve akıcı şekilde kaydı.
20 yaşındaki ufak Zettel için bu ilk kazanmasıydı ve podyumda sekiz kezdi. Aspen 2005 bunu başlattı, ardından Aspen 2006 geldi. Eğimde deneyimliydi, mikrofon karşısında utangaç ve duygusaldı, bu sezonun ilk kraliçesi oldu.

TC 00.12.02 RPRTJ Kathrin Zettel 1
Çok iyi hissediyorum. Çok heyecanlıyım, inanamıyorum. Bu ilk kazanışım. Bunu hala kavrayamadım.

TC 00.12.15
Marlies Schild ve Niki Hosp’tan oluşan korkunç ikiliyle Avusturyalı takım karşılaşmalarda rakiplerini terk ediyorlar. Louise Gölünde podyum yapamayan Avusturyalı erkeklerle karşılaştırılacak olursa, takım için utanç verici…

TC 00.12.33 RPRTJ Michaela Kirchgasser 2
Erkekler kazanmak için çok güçlüler. Onlar gerçekten hızlılar. Çok iyi bir takımımız var. Bazen erkeklerle antreman yapıyoruz. Bu gerçekten güzel bir nokta.

TC 00.12.45 Fakat bu büyük bir sürpriz olmadı, bazı fedakarlıkların karşılığı ödendi…

TC 00.12.50 RPRTJ Kathrin Zettel 2
Bunu kutlamak için vakimiz yok, yarın slalom var.

TC 00.12.56 REKLAM ARASI

TC 00.13.10 ERKEKLER DH & SG LOUISE GÖLÜ YARIŞ RAPORU

TC 00.13.20 Kanada’daki Louise Gölünde acı veren soğuk ve pek çok sürpriz… Esen rüzgar ve nerdeyse eksi 21 derece soğuk bu sezonun ilk hız karşılaşmalarının temalarıydı. Alberta’nın karları yeni girişleri onayladı ve Avusturyalı yıldızların Wunderteam takımının yıllar süren galibiyetinden sonra favorileri cezalandırdı. Ayrıca 1980’den beri ilk kez hiçbir Avusturyalı podyum yapamadı.

TC 00.13.54 Yokuş aşağı podyumda, Kanadalı sürpriz Osborne-Paradis’in önündeki Lichtenstein’ın Marco Buechel’iydi. Günün diğer sürprizi kendini bile şaşırtmıştı. Kırılan kaburgasına rağmen, dünya kupasının yokuş aşağısında en yaşlı kazanan oldu. Kendini kontrol almayı seven ve antreman yapmak için diğer federasyonlara da katılan Marco, objektif olarak kazanmasına ilk kez bu kadar şaşıran kişi oldu.

TC 00.14.25 RPRTJ Marco Buechel
Gerçekleşmesi çok iyi oldu. Tüm yaz bu yarış için çalıştım. Bu sefer kazanmak istedim. Büyük bir amaçtı. Size açıkça söylüyorum ki bunu beklemiyordum. Kancanın dışındaydım. Gerçekten bunu beklemiyordum.

TC 00.14.40 Podyumun üçüncü aşamasında Peter Fill Louise Gölünde 1980’de Herbert Plank’tan beri bir İtalyan için en iyi skoru yaptı. Bu onun kariyerinin 4. podyumuydu ve bu sezon için yapabildiğinin en iyi başlangıcıydı.

TC 00.15.53 RPRTJ Peter Fill
Biz bu yaz gerçekten çok iyi çalıştık ve kendimi formda hissettim ama yarışmak her zaman antreman yapmaktan farklı olmuştur. Fakat bugün her şey iyi gitti, şimdi bunu muhafaza etmeyi umuyorum, çünkü eğim aslında benim favorilerimden biri değildir.

TC 00.15.07 Daha önceden de söylediğimiz gibi, Avusturya için kara bir gündü. 2005”in yokuş aşağı şampiyonu Fritz Strobl, 19. bitirdi. Onun tek kötü sonucu geçen sene Val Garden’da 60. bitirdiği superG’ydi.

TC 00.15.23 İlk 10’a sadece 2 kez girmesiyle felaket bir takım olan Atomic takımına katılmasıyla birlikte Benjamin Raich ilk 30’un dışında kaldı. SuperG’de 10. sıraya gelerek daha iyisini yaptı fakat iki yıl evvel burada ikinci olmuştu.

TC 00.15.38 RPRTJ Benjamin Raich
Bu sahadaki hislerim iyiydi, çünkü iyi bir çizgide olduğumu düşündüm. Fakat zamanlama iyi değildi, bu yüzden daha fazlasını söylemek için videoyu izlememiz lazım.

TC 00.15.55 Sabah hotel’den ayrılırken daha iyi düşünceleri vardı fakat sonra Michael Walchhofer bile ancak tebessüm etti. 2003’te burada yokuş aşağısında kazanmıştı, fakat bu sene final gerginliğinde büyük bir hata yapıp onuncu gelebildi. SuperG’de de daha iyisini yapamadı ve Miller’ın arkasından 13. gelebildi.

TC 00.16.14 RPRTJ Michael Walchhofer
Koşu sırasında iyi hissediyordum, fakat bitiş alanında böyle olmadı. Koşum iyiydi fakat öyle bitmedi.

TC 00.16.23 Avusturyalı takımı kurtaranlar sadece yokuş aşağısında dördüncü gelen Hans Grugger ile yokuş aşağısında altıncı gelen ve superG’de dördüncü gelen Herman Maier’di. California’da geçirdiği tatili ona iyi gelmiş gibi görünüyor, podyumu az farkla kaçıran tek büyük isim oldu.

TC 00.16.40 RPRTJ Bode Miller
Her şeyden önce benim için bir ara vermek ve ufkumu genişletmek çok önemliydi. Açıkça görülüyor ki kaymamda biraz hız kaybettim ama biliyorsunuz, sezon çok uzun ve umuyorum ki soğuk algınlığımdan kurtulup çabucak tekrar formuma dönmek istiyorum.

TC 00.16.53 SuperG’de yine aynı hikaye; sürpriz yine bir yerli delikanlıydı; kazanan John Kucera… Miller’dan Svindal’a şampiyonlar yine hayal kırıklığı yarattı, ama Avusturyalı kampta ilk 10’a giren üç kişiyle ve hepsinden önemlisi Mario Scheiber’ın ikinci sıraya yerleşmesiyle her şey yokuş aşağısında olanlardan biraz daha iyiye gitti. 1 yıl boyunca onu yarışlardan uzak bırakan kazadan ve Turin Oyunlarını kaybetmesinden sonra, Avusturyalı taze kariyerine dördüncü podyumunu ekledi.

TC 00.17.19 Başka bir sürpriz ise üçüncü sırada yer alan, 1969 doğumlu, İsveçli Patrik Jaerbyn’dı. 11 numarayı giyerek Kucera’nın harika gününde Kanadalı taraftarları kaygılandırdı ve birinciden sadece 28 saniye sonra yarışı bitirdi.
37 yaşındaki İsveçli azimle ve stille kendisini terk eden, yolculuk ücretlerini kendisinin ödemesi için zorlayan ve hatta kendi kayaklarıyla hazırlandırtan takımının intikamını aldı.

TC 00.17.49 RPRTJ Patrik Jaerbyn
Bana inanan çok az insan vardı ve sadece normal kayarsam iyi bir sonuç çıkartacağımı hissetim. Ama bilirsiniz, podyumdaki en yaşlı kişiydim.

TC 00.18.07 ODAKLANMA
Tekrar dene Ted
Yazı yok

TC 00.20.19 REKLAM ARASI

TC 00.20.30 ASPEN BAYANLAR SL YARIŞ RAPORU

TC 00.20.50 Levi’dan Aspen’e kadar slalomda sadece tek bir kız vardı: Marlies Schild. Saalfelden’dan gelen ve Benny Raich’le birlikte dünya kayağında en çok kazanan çifti oluşturan Avusturyalı, devin hayal kırıklığını çabucak düzeltti ve ilk bacakta liderliği eline aldı.

TC 00.21.08 Onun arkasından ikinci sırada altıncı olan Anja Paerson’dan daha iyi yarışan İsveçli Therese Borssen geldi.

TC 00.21.16 Nicole Hosp üçüncü olmak için harika kaydı. Beşinci dev isim Kathrin Zettel’dı. Sarka Zahrobska ikincinin arkasından kaymasına rağmen dördüncü bitirdi.

TC 00.21.31 İkinci bacakta da hemen hemen aynı hikaye gerçekleşti.
Avusturyalı makineyi zaptetmeye çalışan kişi Tanja Poutiainen’di, ama dokuzuncu sıradan daha iyisini yapamadı ve formunda olan Hırvatistan’lı Ana Jelusic Levi’da dördüncü sırada gittiği yarışı altıncı sırada bitirdi. İsveçli ekip daha iyisini yaptı. Anja Paerson podyumu kıl payı kaçırdı ama umudunu yitirmedi, Levi’dan sonra büyük bir gelişmeydi. Takım arkadaşı Therese Borssen geçen Ocak’ta Maribor’da yaptığı en iyi sayıda yaptığı gibi üçüncü geldi.

TC 00.22.10 RPRTJ Therese Borssen
Bence Anja için büyük beklentiler vardı. Eğer başkası iyi bir şey yapsa gerçekten çok iyi olur. Fakat tüm kızlar geliyor ve hepsi ne yapabildiklerini gösteriyorlar.

TC 00.22.20 RPRTJ Anja Paerson
Therese iyi bir kayakçı olmak için kendi yolunda gidiyor. Yarışlarda iyi yapmaya başlıyor. Antremanlarda her zaman hızlı oldu, gelişiyor. Bu sene yarışı kazanmak için onun hazır olduğunu düşünüyorum.
GS’den dışarı çıkmak hoş değil, fakat slalom iyiye gitti. Bence çok kısa bir süre içinde geri döneceğim ve orada iyi koşular yaptığımı düşünüyorum. En kısa zamanda podyuma dönmek için hazırım.

TC 00.22.49 Tüm Avusturyalılar zafer için mücadele ettiler. Marlies Schild bu senenin ikinci slalomunu kazanmak için ikinci bacakta da en iyi zamanlamasını yaptı.

TC 00.23.02 RPRTJ Marlies Schild
Herkesin karşısında olmak pek kolay değil, çünkü iyi yapmak istiyorsun. Ama ben biliyorum ki diğerleri de gerçekten iyi yapabiliyor. Antremanımdan çok tatmin oldum. Bu yaz çok iyi antreman yaptık. İyi gidiyor. Şimdi de kaymak istediğim hız dalında kursa başladım ama bence diğerleri çok iyi noktalar yakalıyorlar orada ama göreceğiz. Mart’ta neler olacağını göreceğiz.

TC 00.23.32 Niki Hosp slalomda ikinci geldi ama slalomda beşinci gelen takım arkadaşı Kathrin Zettel’in önünde dünya kupasına daha yakın duruyor.
O yüzden kupa podyumu en azından hız karşılaşmaları buzla karışana kadar tamamen kırmızı ve beyaz durumda…

TC 00.23.50 B-bölümü

TC 00.23.54 Yakında görüşürüz Maria
Dev kupa favorilerden biri olmadan başladı. Aspen’de geçen sene kazanan Maria Rienda Contreras rütbeli dalda ikinciydi ama ciddi bir diz yaralanması geçirdi ve bu sezonun dışında kalacak. Tanja Poutiainen meslektaşları ve rakipleri için sanki sözcüleri gibi konuştu.

TC 00.24.13 RPRTJ Tanja Poutiainen
Bu çok üzücü. O gerçekten benim çok iyi bir arkadaşım… Biz birlikte antreman yapıyorduk ve onun düşüşünü görmek beni çok üzdü. Ve bu sezon onun için bitti ve onu burada görmek çok güzeldi ama umarım en kısa zamanda geri döner.

TC 00.24.30 Norveç KO
Louise Gölü’nde Norveçliler için acı verici bir hafta sonuydu. Sadece Aksel Lund kayabildi ama unutulacak bir performanstı: yokuş aşağında 47. ve superG’de 19. oldu. Yarışın arifesinde takım, ciddi bir yaralanma geçiren ve tüm sezon boyuca sezon dışı kalacak Bjarne Solbakken ve eğimde çalışırken bu sezon çıkışını ertelemeye karar veren Kjetil Andre Aamodt’suz kaldı.

TC 00.24.55 RPRTJ Kjetil-Andre Aamodt
Düşündüğümden daha çok aksilik var. Umarım en kısa zamanda geri dönerim. Ama tüm yaz ve sonbahar boyunca acı vericiydi. O yüzden sadece iki ya da üç gün evvel antreman yapıyordum aslında…

TC 00.25.15 Tekrar hoş geldin Denise
Son birkaç sezondur yaralanmalarla sarsılan İtalya’nın dev ustası Denise Karbon Aspen’de kaydı. Söz verdiği gibi ikinci bacakta çok iyi bir zamanlama yaptı ve dokuzuncu sırayı aldı.

TC 00.25.31 RPRTJ KARBON
Oraya çıktığımda az kalsın ağlıyordum çünkü uzun süredir böyle olmuyordu, uzun süredir bu güzel duyguyu hissetmemiştim. İki yıl benim gibi bir atlet için çok zor geçti ama umuyorum ki hepsinin üstesinden gelmişimdir ve her şey daha iyiye gider ve gelecek yarışlarda yine iyi yaparım.

TC 00.25.58 Bode fırsat kolluyor
Louise Gölünde Bode Miller da hayranlarını hayal kırıklığına uğrattı: baştan aşağı yokuş aşağısında kötü bir performans sergiledi ve duvardan önce büyük bir hata yapıp 29. oldu. SuperG’de de kapasitesine ulaşamadı ve 14. olarak yine adına yakışmayan bir sonuç yakaladı. Fakat her şeyi tekrar planlayacak gibi görünüyor.

TC 00.26.22 RPRTJ MILLER
Sonuçlar biraz hayal kırıklığı yarattı. Umarım bundan daha iyi sonuçlar yaparım. Head’deki çocuklar gerçekten çok iyiler, o yüzden biraz daha çetin geçti. Fakat iyi kaydığımı düşünüyorum. İki gün de güzel kaydım. Dün fishnet dönüşünde büyük bir hata yaptım. Bu bana pahalıya patladı ama dün kötü zamanlamalara baktım ve ilk 15’e girmese de kötü zamanlamam olmadığını gördüm. Bu uğraşmanız gereken çok önemli bir noktaya işaret ediyor. Yokuş aşağısında ilk 15’in dışında kalmam normal değildi.

TC 00.26.56 Yanlış Bir Hareket
Levi’daki güzel bir yarıştan sonra Riesch kardeşler geri çekilmişlerdi. Geçen sene diz yaralanmasından sonra Maria ikinci bacakta iyi yaparak kendini avutmuştu ama 17. bitirdi. Susanne’ın süratle kayak dışında kalmasıyla slalom ikisi için de felaket oldu.

SAYILAR

TC 00.27.21 Erkeklerin tüm duruşları
Raich Louise Gölünde beklediğinden daha az yaptı belki ama superG’yi kazanan Kanadalı sürpriz Kucera’ya galibiyetini sürdürdü ve yokuş aşağısında da iyi bir skor yaptı.
TC 00.27.31 Bayanların tüm duruşları
Hosp, Zattel ve Schild’la Avusturyalıların tüm hakimiyeti zaten alanın dışındaydı. İlk hız karşılaşmaları her şeyi halledecek miydi?

TC 00.27.42 GELECEK PROGRAM

Tüm Liste
Avrupa’da karların azlığı yakında gerçekleşecek dünya kupası yarışlarının organizatörlerini endişelendiriyor ama Kuzey Amerika’da sorun yok ve Kanada’dan Colorado’ya gelecek hafta sonu harika bir show vaat ediyor.

Üç yarıştan sonra kadınlar iki yokuş aşağı ve bir superG’yle Louise Gölünde her şeye son veriyor.

Erkeklerin takviminde yokuş aşağısını, devler ligini ve slalomu kapsayan 4 şahane gün gerçekleşecek Beaver Deresi görünüyor. Fantastik av kuşları avcılarını bekliyor.

No comments: