Wednesday, February 6, 2008

PGA TURNUVASININDA # 1 (Mercedes) 2008

Vijay Singh RÖP

SINGH: “Merhaba. Ben Vijay Singh. Ben şu an burada St, Judes Research Çocuk Hastanesi’ndeyim.
SINGH: “Haydi ‘PGA Turnuvası’nda’ adlı programımızda bize katılın.


Doğruca PGA Turnuvasının içine giriyoruz.
Çok yakında 2008 PGA Turnuvası sezonu başlayacak.
Ve bu çok anlamlı yolculukta Vijay Singh’e eşlik ediyoruz.
Hepsi ve daha fazlası “PGA Turnuvasında” programında…




Açılış Sürümü – Mercedes

Beklendiği gibi 2008 PGA Turnuvasına sadece günler kaldı. Dokuz aylık yolculuğumuz güneşli Kapalua’da başlıyor ve Coca-Cola’nın sponsorluğunda gerçekleşen turnuva şampiyonası için bir sonraki varış yerimiz Atlanta oluyor. 33 hafta, dört playoff yarışı sadece bir anlık, bir skorluk, bir şampiyon için düzenleniyor. Fedex kupası için yapılan açılışla gelecek hafta golf için yeni bir çağ başlıyor. Kazanan sadece Mercedes Benz şampiyonu olacak.




Maui adası, 2008 PGA Turnuvası sezonunun başlangıcı için manzaralı bir fon oluşturuyor. Burası aynı zamanda Fiji adasında büyüyen Vijay Singh için ikinci bir ev gibi… 2007 yılındaki Hawai zaferi bu turnuvadaki 31 zaferinden sadece bir tanesiydi.




SAHADA VIJAY ÇOK DOĞAL

2007, 44 yaşındaki Vijay Singh’in hayatına bir değişim getirdi. Yeri asla sallanmadı ama hallolması gereken bir şey vardı.

Ağustos 2007

VIJAY RÖP “Benim fiziksel uygunluğumun bir sonraki aşamaya geçmesi gerekiyordu ve fiziksel olarak güçlü olduğunuzda zihinsel olarak da güçleniyorsunuz ve golf oyunum bundan dolayı gelişiyordu”

Müzik arası

FRONK RÖP “O çalışmayı çok seviyor, o aynı zamanda genç çocuklarla nasıl rekabet edeceğini de biliyor. Çok güçlü ve esnek kalmak zorunda. İşte bunlar üzerinde çalışıyoruz. Bence onun iş etiği büyük ihtimalle onun başlıca sorunu”

VIAJY RÖP “Bu sağlığımı sadece bu yıl için kullanmak istemiyorum, aynı zamanda gelecek sene de bunu geliştirmek istiyorum. Kontrolü elime almak istiyorum ve bence her şey şimdi başlıyor”

PGA Turnuvası playoffları yeni bir eğitimle ve daha çok fitness usülüyle başlıyordu. Vijay’ın güvenilir golf oyunu her zaman olduğu gibi başarısız olmaya başlıyordu.

“Olamaz”

MÜZİK – The Green

VIAJY RÖP “ilk turnuva başladığında golf tarzımı değiştirdim. İstediğim kadar hazır değildim fakat turnuvada her şey iyi gitti. Yerim tamamen farklı bir yerdeydi.

MÜZİK – montaj

RÖPORTAJIN TAMAMI

-… Sonunda büyüyecek çok hatalar yapıyordum”

“Vijay PGA Turnuvasına bir süredir ara sıra katılıyordu ve bu onun için alışılmamış bir durumdu.”

MÜZİĞE ARA

VIJAY RÖP “Golf tarzımı iyileştirmeye çalışmaya devam ettim ve bence golf tarzım daha iyiye gitti. Onu düzelttim, yani umarım düzeltmişimdir ve her şey iyi gidiyor.

Birkaç haftalık bocalamadan sonra daha iyi bir golf stiliyle Vijay Singh 2008 sezonuna başlamaya hazır…

MÜZİK – Casino Bust montajı

VIJAY RÖP “Ben sadece oraya çıkıp iyi bir oyun çıkarmak istiyorum ve eğer vuramazsam topun hangi yöne gideceğinden endişelenmek istemiyorum. İyi oynadığım zaman vuruşlarımın hangi yöne gideceğini iyi biliyorum. Bu oyunda şu an kilit nokta işte bu ve yine bu yolda olduğumdan dolayı çok heyecanlıyım. Şevkimin geri geldiğini hissediyorum, sadece oraya çıkmak istiyorum ve gelecek sene meydan okuyacağım.”

VIJAY RÖP “Her şey bir araya geliyor gibi görünüyor ve umarım gelecek sene de bu devam eder”




Geçen 5 yıl Vijay Singh için hiç kısa geçmedi. 140 yarışta sadece 20 kez kazandı. 9 tanesini de kıl payı kaçırdı. Her 7 yarışta bir kazanarak kendisine bir standart oluşturmuştu fakat Mart’tan beri katıldığı 18 oyunda kazanamadı.





2007 sezonunun başlangıcından beri Vijay Singh’in skorunda ancak eksi ikiden daha fazla bir sayı fark oldu. 2007 sezonunda her başarısı için $1000 kazanan Singh 2008 yılında bunu $5000’e çıkartmak için söz verdi.

VIJAY RÖP – EN DUYGUSAL ANIM: “Bu hastanede her türlü hastalıkla boğuşan insanlar çare arıyor ama buraya girip çocukların sayısının fazlalığını görünce insan duygulanıyor, özellikle de gülüşleriyle acılarını yenmeye çalıştıklarını gördükçe…

VIJAY RÖP – ST JUDE’A NASIL GELDİ: “St.Jude’a bir hayırsever olarak ilk kez geldim. Ben bu bölümün sadece küçük bir bölümüyüm ama bu benim kalbimden geliyor ve gerçekten bunu yaptığım için çok gururlanıyorum”

VIJAY RÖP – BENİ EN ÇOK ETKİLEYEN ŞEY: “Bu benim yaptığım en dokunaklı şey olmalı ve gerçekten burada olmaktan dolayı gururluyum”

Vijay için Memphis’teki St. Jude çocuk hastanesine olan ilk yolculuğu kesinlikle gözleri açan bir deneyim oldu.

VIJAY RÖP – HASTANEYİ ZİYARETİN ANLAMI: “Siz bunun anlamını hastaneyi ziyaret etmeden gerçekten hiç fark edemeyeceksiniz”

MARILYN ELLEDGE: “Golfu seven iki hastamız var ve size merhaba demek istiyorlar.”

VIJAY RÖP – EN DUYGUSAL ANIM: “Bugün çok acı çeken iki çocuk ziyaret ettim. Sadece onları gülerken görmek için… Bu sanıyorum yaşadığım en duygusal günümdü.

VIJAY RÖP – ZİYARET ETTİĞİ EN İYİ YER ”Dünyada birçok yere gittim ve birçok şey gördüm ama burası ziyaret ettiğim en harika yer”…

VIJAY RÖP – HASTANEYİ ZİYARETİN ANLAMI: “St. Jude’u sonsuza kadar unutamayacağım. Buraya 92 yılında da gelmiştim ama hastaneyi gerçek anlamda ziyaret etmemiştim. Keşke o zamanlar bunu yapsaydım, böylece şu an buranın büyük bir parçası olurdum. Fakat hiçbir şey için geç değil, sonunda gözlerim açıldı. Gerçekten beni derinden etkiledi. Buranın bir parçası olmaktan dolayı da çok mutluyum.



Singh sonra aynı şeyleri tekrarlayacak mı? Herkes şu an Mercedes-Benz şampiyonası için hazırlanıyor. 2008 sezonu başlarken oyuncuları izlemeye karar verdik.





11 yıldır dokuzuncu kez Tiger Woods, Jack Nicklaus ödülünü kazandı ve yılın PGA Turnuvası oyuncusu oldu. Woods 2007 yılında yedi kez şampiyon oldu. Buna 13. büyük şampiyonası ve Inagural Fedexcup Şampiyonası da dahil… Ortalamanın üzerinde skorlar yaparak turnuvaya liderlik etti ve para listesinde de birinci sıradaydı.





Başka ödüllü şampiyonlar da vardı. Wyndham Şampiyonasını kazanan Brandt Snedeker yılın 2007 PGA Turnuvası çaylağıydı. Steve Stricker, 2007 Fedexcup sıralamasında Woods’un ardından ikinci sırayı aldı ve yılın geri dönüş yapan en iyi oyuncusu seçildi. Jay Haas ve Nick Flanagan şampiyonlar ve uluslar arası turnuvalarda yüksek başarılar elde etti.






Hawaili şarkıcı: “Hula’nın toprağına hoş geldiniz, Ka-pa-lu-a”

Maui’nin batı bölümüne kurulan ve Hawaililerin “güneşin adası” olarak adlandırdıkları Kapalua adeta bir cennet gibidir. Her sene PGA Turnuvası sezonu bu tropikal cennette başlıyor ve PGA Turnuvası oyuncuları güneşin, sörfün ve derin denizin tüm avantajına sahip oluyorlar.

Flesch RÖP – Kapalua’ya geldiğim zaman evden uzaklaştığım için daha çok heyecanlanıyorum. Şüphesiz bu işi yapmak için Kapalua’dan daha iyi bir yer yok.

Singh RÖP – Kapalua’ya ne zaman gelsem kendimi çok iyi hissediyorum ve sezon için çok iyi çalışmaya başlıyorum. Birçok arkadaş havalara giriyor ve tüm sezon boyunca bu ateşi sürdürmek istiyorum. Kazandığım zaman bu daha iyi anlaşılıyor ama devam etmek zorundasınız.

Kendinizi Singh’in ve sahanın geri kalanının yerine koyduğunuzda Kapalua Koru Alanındaki rüzgarın her yıl oyunculara engel olduğunu görürsünüz.

Tiger RÖP – Kona rüzgarlarında da oynadım, normal iklim rüzgarlarının olduğu yerlerde de oynadım. Hatta rüzgar olmadığında da oynadım. Rüzgar olmadığında biraz olsun esmesini istiyorsunuz çünkü rüzgar estiğinde gerçekten çok leziz hissediyorsunuz, geçitleri geçmek zorlaşıyor, yeşiller her zamankinden daha canlı oluyor ve Bermuda engeli çok sert oluyor.

Kapalua’nın en düşük kazanma skoru rüzgarlar tamamen bittiğinde gerçekleşiyor. 2003 yılında Ernie Els rüzgar hiç esmediğinde 72 delik rekoru kırmıştı.



Turnuvada bu hafta

PGA Turnuvası playofflarının ikinci sezonu, Fedexcup için Perşembe günü Kapaula’da başlıyor. Golf kanalında tüm turları canlı olarak izleyebilirsiniz. Özet görüntüler ise her gün akşam 6’da ekranlarınıza geliyor.




Yıl içinde gerçekleşecek 48 oyun boyunca oyuncular PGA Turnuvası’nda akıllarında tek bir amaç için yer alacaklar; o da zafer… Fakat golçular sadece bunun için yaşamıyorlar, her delikte ölüyorlar. İzleyicilerin ise kendi yollarını çizme şansları var.

Her hafta pgatour.com sitesinde golf oyunu oynayabilirsiniz. 12 kişilik bir oyuncu takımı yaratabilir ve diğer PGA Turnuvası fanatiklerine karşı iki formatta mücadele edebilirsiniz.

FAXON RÖP: “Yılın başlangıcında onlar bir miktar para için oyuncu kadrosu kurarak kendi takımlarını oluşturabilir ve para ödülü varmış gibi mücadele edebilirler.

BYRD RÖP: “Herkes birbirine karşı olmaya başlarsa bu oyunda daha çok heyecan getirecektir”

STRICKER RÖP: “Bu diğer insanların daha çok ilgilenmesine neden oluyor, turnuvayı izliyorlar ve bu da o insanları ele geçiriyor.”

2008 PGA Turnuvası sezonu Kapalua Hawai’de Mercedes Benz Şampiyonası’yla başlarken bu hafta size çok güzel şeyler sunuyoruz.

Mike Weir… 2007 Fry’s Electronics Açık Şampiyonu… 2000 yılında Kapalua’da dördüncü oldu ve kumluk alan sıralamasında üçüncü sırada… Yerini de kaybetmek istemiyor.

Adam Scott koru alanındaki sıralamada ilk 10’un içinde… Geçen sene Mercedes Benz şampiyonasında ikinci olan Scott daha iyi yerlere gelmek istiyor.

2002’den beri Hawai’ye ilk kez geliyor. En son buraya geldiğinde sekizinci olmuştu ve sahada ikinci sırayı almıştı.

2001 Mercedes Benz şampiyonu Jim Furyk ise üçüncü sırada bulunuyor. Kapalua’da ilk 10 içine 6 kez girmişti. Buna geçen sene üçüncü olması da dahil…
Ve işte bu haftaki seçtiğimiz oyuncumuz… Vijay Singh… Mercedes-Benz şampiyonu… Singh, Kapalua’daki 9 denemesinden 7’sinde başarılı olarak ilk 5 içinde yer aldı




Vijay Singh’in bu oyundaki gözle görülür rolü turnuvadaki diğer oyunculara da yol gösterdi.

OLIN BROWNE RÖP: “Sizin omzunuza dokunup ‘Hey neden bunu yapmıyorsun’ ya da ‘neden bunu yapmayı denemiyorsun’ diyecek tek kişi. Eğer bir sorununuz olursa çok yardımı dokunuyor.

TREVOR IMMELMAN RÖP: “Birçok kez bana sahada akıl hocalığı yaptı ve yeşil alanda bana birçok yöntem öğretti. Bilirsiniz o sadece oraya çıkıp iyi vakit geçirmek ve zevk almak istiyor ve sürekli size yardım ediyor”





2000 Mercedes Benz şampiyonasına geri dönersek eğer klasik bir şekilde Tiger Woods ve Ernie Els’in ölümüne düello yaptığını görürüz.

NAT: “Oh evet… İkini playoff deliğine hareket ediyoruz Bunun hakkında ne düşünüyorsunuz? Yeni sezonda yine aynı sonuç oldu, bir başka Tiger Woods zaferi…




Fedexcup için araştırmalarımız bu hafta çok güzel bir manzaraya sahip olan Kapalua’da başlıyor. Bir sonraki 35 haftada oyuncular, Fedexcup için 2008 PGA Turnuvası playoffları için puanlar alarak ilk 144 içinde yer almaya çalışacaklar. Playofflar, 21 Ağustos’ta Barclays’da başlayacak.








PGA Turnuvası’na geleneksel bir başlangıçtan sonra Hawaii’de çok ilginç değişiklikler ve geri dönüş sözleriyle düzenli bir 2008 sezonu başlıyor.

1969 yılına geri dönersek eğer Chi Chi Rodriguez’in, yerel Puerto Rico’da Gay Brewer ve Arnold Palmer’ı golfun harika dünyasına konuk ettiğini görürüz. Ve bu yılın Mart ayında Chi Chi, Banco Popular’ın sponsorluğunda yine PGA Turnuvası’na ev sahipliği yapacak. Gelecek hafta programımızda asıl turnuvaya iki hafta kala bir Zürich klasiği olan New Orleans var.

Mayıs ayında ise Anneler günü oyuncuların şampiyonasının ikinci yıldönümüne denk gelecek ve babalar gününde ise Amerika Açık Torrey Pines’in güney alanında gerçekleşecek. Burası aynı zamanda Ocak’ın sonunda 40. kez Buick Invitational’a ev sahipliği yapıyor.

Fedex Cup playoffları New York’taki Barcylays’de başlayacak ve daha sonra Deutsche Bank Şampiyonası için Boston’a uzanacağız. Bu yılın üçüncü playoff yarışı olan BMW Şampiyonası Chicago’dan St. Louis’deki Bellerive Country Club’a taşınacak.

Bu programın sonunda ise BMW Şampiyonası’ndan sonra eşsiz bir hafta şansı yakalayacağız. Ryder Cup katılımcıları bundan sonra hızlanacaklar. Final Fedex Cup playoff yarışında turnuva şampiyonu bir hafta sonra Atlanta’daki East Lake’deki Ryder Cup’ta oynayacak.



2008’deki önemli tarihlerin arasında Şubat’ın ilk haftası da var. Scottsdale Arizona’da FBR Açık ve Superbowl parlak noktaları oluşturuyorlar Northern Trust Open ise Riviera’da gerçekleşecek. Eylül’de ise Amerika, Valhalla Golf Club’daki Ryder Cup’ı tekrar kazanmaya çalışacak.



Az sonra… 2007 birçok yeni ismin PGA Turnuvası’nda kazandığını gördü ve bazıları da tanıdık isimlerdi. Az sonra Kapalua’daki taze yüzleri inceleyeceğiz.





2007 Mercedes Benz şampiyonasına geri dönersek eğer Vijay Singh’in Kapalua’daki ilk oyununu hatırlayabiliriz. Singh 70. turda final yaparak zafer elde etmişti ve bu zafer onun bu turnuvadaki 30. zaferiydi.

“Şampiyon… Sonunda, Kapalua’nın kralı Singh…”




Golf, en iyisini elde ettiğiniz nadir sporlardan bir tanesidir. Genellikle oyununuz daha iyiye gider.

MÜZİK – “Bu zamanı unutan adamdır”

HOWELL RÖP “Eğer panoya bakacak olursanız golfçular gerçekten en iyi yıllarını 32 ve 37 yaşları arasında geçiriyorlar. Vijay size bunu aşabileceğinizi gösteriyor.

Deneyiminiz size bilgi sağlıyor ve genellikle oyuna katılan gençler buna karşı koyamıyorlar.

BRYD RÖP “Ben burada daha önce final grubundaydım, Vijay’la oynuyordum ve onun bu turnuvayı kazanmasını seyrettim. O gün tüm gün boyunca çok agresif oynamıştı.

Sayısız saatler Singh’in oyunu tek başına götürmesini sağlamıştı ve bu hikayenin sadece bir bölümüydü. Kişisel olarak mükemmeli yakalama sözü vermişti kendisine…

VIJAY RÖP “Hemen hemen herkesle iyi geçiniyorum. Bu çocuklar her zaman benim birlikte oynadığım insanlar. Bilirsiniz işte, birlikte pratik yaparız. Belirli bir adam yok, hep farklı kişilerle çalışıyorum. Bana gelip birlikte idman yapıp yapamayacağımızı sorarlar hep ve ben de ‘Neden olmasın?’ derim”.

BROWNE – Eğer herhangi bir oyuncu yardıma ihtiyaç duyarsa ilk yardım elini uzatacak olan kişi Vijay olur. Onun en yakın arkadaşları sadece yaşıtları ya da vatandaşları değildir. O alana doğru yürür ve eğer birisini bir şey yaparken görürse omzuna dokunup “hey neden bunu yapmıyorsun?” ya da “neden şunu yapmayı denemiyorsun” der ve eğer bir sorununuz olursa yardımcı olmaya her zaman hazırdır.

VIJAY RÖP “Onlara herhangi bir tavsiyeyi gerçek anlamda veremezsiniz çünkü bu turnuvaya gelen insanlar zaten profesyoneldirler. Hepsi zaten oynamayı iyi biliyorlar, sadece yanlış yaptıklarını görüyorum bazen… Bazı çocuklar değişik vuruşlar öğrenmek istiyorlar sadece, o yüzden tek yapmanız gereken onlara bildiğinizi göstermektir.

IMMELMAN RÖP “Birçok kez bana bu alanda yöntemler öğretti ve yeşillikte nasıl davranmam gerektiğini gösterdi. O sadece oraya çıkıp keyif almak, güzel vakit geçirmek ve size yardım etmek istiyor”

VIJAY RÖP “Günün sonunda gidip kendi kendinizle oynamak zorundasınız. Bu yüzden sırrınız olmamalı. Eğer birisi bana gelip nerede yanlış yaptıklarını sorarsa her zaman yardım etmeye hazırım”





Hangi yaş grubunun daha çok kazandığına bakacak olursak 40 yaş ve üzerinin hala üçe katladıkları yeni jenerasyona göre daha güçlü olduğunu görürüz. 30’larındaki oyuncuların hala kendilerini geliştirmeleri lazım. 30 kez oyun, 4 kez major maç, bir kez de Fedexcup kazanmışlardır.





Kapalua… PGA Turnuvası şampiyonları için bir sahne…

Choi: “Ne vuruş ama.. O nasıl bir vuruş”

Snedeker: “İşte şampiyonunuz Brandt Snedeker”

Weekley: “Arka arkaya deliğe vurdu. İnanılmaz”

Bazı kıdemli oyuncular uzun zamandır süregelen galibiyetsizliklerine bir son veriyorlar.

Stricker: “Tek vuruşta bunu başardı. İşte şampiyonunuz…”

STRICKER RÖP: “Buradaki her oyuncu bunu yapmak istiyor, kazanmak istiyor. Bu pozisyona her zaman ulaşamazsınız ve bunu başardığınız zaman ise bundan vazgeçmeniz biraz zordur. Bu kez yöntemim işe yaradığı için çok mutluyum”

CHOPRA RÖP: “Bu harika. Uzun zamandır hayal ettiğim bir şeydi bu…”

OGILVIE RÖP: “229 oyuna katılıp da bir kez bile kazanamayan birçok çocuk var. İlk turnuvanızı kazandığınızda sanki major kazanmışsınız gibi olur.”

HOFFMAN RÖP: “Kazanmak kazanmaktır. Son deliğe gelene kadar yedi vuruş yapsanız bile bu değişmez”

Diğerleri… Turnuva çaylakları yüksek sınıf golfçular arasında olduklarını kanıtlamaya çalışıyorlar.

SNEDEKER RÖP: “Bu her zaman benim ilk zaferim olacak ve umarım benim için en önemli zaferim olur çünkü bu zafer beni süratle turnuvaya sürükleyecek.

MCNEILL RÖP: “Önümüzdeki üç yıl için bir işim olduğunu biliyorum. Bu üzerimde büyük bir baskı oluşturuyor. Üstesinden gelmem gereken birçok şey var.”

Bu haftanın Mercedes şampiyonasına katılmaya hak kazanan ve 12 tanesi ilk kez bu şampiyonaya katılan oyuncuların 25’i 2007 yılında bu koru alanı için hazırlık yapmadılar.

STENSON: “Henrik Stenson, Geoff Ogilvy karşısında bir zafer elde etti.”

BATEMAN: “Hadi, hadi, hadi… İnanılmaz…”

WILSON: “Ve Mark Wilson yeniden meydan okuyarak bir kez daha yükselişe geçti”

WILSON RÖP: “Sadece PGA Turnuvası’nı kazanırsam listemdeki en önemli şeyi gerçekleştirmiş olacağım açıkçası”

MAHAN RÖP: “Kazanabileceğinizi bilmek ve kazanmak birbirinden farklı iki şeydir. Kazandığım zaman çok harika duygular hissetmiştim.”

WATNEY RÖP: “Kapalua’ya oynayacağım için çok heyecanlıyım. Eğer zafer elde etmek için başımı dik tutarsam ve bunu geliştirirsem tekrar bunu başarabileceğimi göreceksiniz”





Mercedes Benz şampiyonası 1999 yılında bu koruya taşındığından beri birçok yeni isim büyük başarılar elde etti. Bunların arasında 2002 yılının şampiyonu Sergio Garcia, 62 puanlık rekoru elinde bulunduran K.J. Choi ve geçen sene 3. sırada olan Trevor Immelman var.

Gelecek hafta “PGA Turnuvasında” programımızda üç kez Mercedes Benz şampiyonu olan Stuart Appleby’ı konu edineceğiz. Appleby büyüdüğü yer olan Avustralya’daki deneyimlerini ve hem bir insan, hem de bir oyuncu olarak nasıl buraya geldiğini bizlerle paylaşacak. Appleby ailesinin dünyasına gireceğiz. Sadece “PGA Turnuvasında” programında…


APPLEBY RÖP: “Burada çocukluğumu hatırlatan birçok şey var ama eğer bunlara sıkıca sarılırsanız yaşlanırsınız”





SINGH: “’PGA Turnuvasında’ programını izlediğiniz için çok teşekkürler.”

No comments: