Friday, December 26, 2008

Celtic ve Rangers arasındaki şiddet olayları

İki kulüp arasında her zaman ezeli bir rekabet olmuştur. İki takım arasında hem uyuşmazlık vardır, bazen merkezi din olur (Katolik – Protestan çekişmesi), bazen de siyasi bir çekişme olur (Kralcı ve Cumhuriyetçi)… Bunların sonucunda da taraftarlar arasında giderek artan bir düşmanlık oluşur ve bu futbol rekabeti ülkenin futbol sahnesini domine eder. Hatta bu şiddetin sonucu bazen ölümlere bile yol açar. İki takım arasındaki rekabet bağnazlık sınırının üstündedir. Celtic’in İrlanda halkının Katolik vatandaşlarıyla tarihi işbirlikleri bulunmaktadır. Bazı Celtic taraftarları Cumhuriyetçi marşlar söylerler. Rangers taraftarları ise geleneksel kralcılardır, birçoğu da bu yönde şarkı söylerler. Bu rekabet yüzünden kariyeri boyunca her iki takımda da forma giymiş çok nadir futbolcu vardır. Bunlar Alex Bennett, Scott Duncan, Robert Gordon Campbell, George Livingstone, Alfie Conn, Maurice Johnston, Kenny Miller, Steven Presley, Mark Brown ve Barry Robson’dır.
Artık her iki takım da mezhep farkı yüzünden problemleri olduğunu kabul etmekteler. Kültürel tahammülsüzlük, mezhep görüşleri gibi sebepler yüzünden taraftarların suç işlediklerini de inkar etmiyorlar. 1996 yılında Celtic “Bağnazlığa Karşı Gençler” kampanyasını başlattı. Ian McLeod da tüm ırklara, renklere ve inançlara saygı duyduklarını açıkladı. Rangers da 2003 yılında “Önyargılara Karşı Kibir” adında anti-mezhepçilik kampanyası başlattı.
2006 yılında UEFA, Rangers taraftarlarının “Billy Boys” adlı şarkıyı söylemelerini yasakladı. Bunu taraftarlarının Villarreal takım otobüsünün camlarını kırdığı gerekçesiyle Rangers’ın £8,800’lük para cezası izledi. Fakat taraftarlar holiganlıklarına devam etti ve £13,500 daha para cezasına çarptırıldılar ve UEFA tarafından gelecekteki herhangi bir olay nedeniyle ağır şekilde uyarı aldılar. Buna rağmen Rangers taraftarları ayrıca 2007’de UEFA Kupası maçında Osasuna’ya yenildikleri için polisle çatıştılar.

No comments: