Friday, February 20, 2009

Barcelona ve Lyon maçı öncesi notlar

Josep Guardiola, UEFA Şampiyonlar Ligi arenasında bir kez daha Claude Puel’i yenerek tarihin tekerrür etmesini umuyor.
FC Barcelona ve Olympique Lyon’un teknik direktörleri en son 1993/94 sezonunda karşı karşıya gelmişlerdi ama o sezon her ikisi de oyuncuydu. Guardiola İspanyol kulübünde forma giyerken Puel AS Monaco FC takımındaydı. Guardiola’nın takımı evdeki karşılaşmayı 2-0, deplasmandaki karşılaşmayı ise 1-0 kazanmıştı.
Barcelona o yıl finale kalmayı başarmıştı ve 15 yıl sonra hedefleri Grup C’den kazanarak çıkmak ve her maçta ortalama 3 gol atarak yeniden o başarıyı yakalamak…
Öte yandan iki kez Avrupa şampiyonu olan takım deplasmandaki üç maçını da kazanmış durumda, bu yüzden Lyon’a özgüvenle yolculuk ediyorlar.
Barcelona’yla oynadıkları son 4 maçı kaybeden Fransa şampiyonu Lyon ise son üç yıldır ilk kez çeyrek finale kalmak istiyor. Puel’in takımı F grubunda üç kez kazandı, iki kez berabere kaldı, bir kez yenildi.
İki takım ilk kez 2001/02 sezonunda karşı karşıya geldiler. Patrick Kluivert (78) ve Rivaldo’nın (87, penaltı) golleriyle 10 Ekim 2001’de oynanan bu maçta Barcelona 2-0 galip gelmişti.
Geçen sezonun grup sahnesinde takımlar ikinci kez karşı karşıya geldiler ve 19 Eylül 2007’de oynanan bu maçta Barcelona, Lionel Messi (82), Thierry Henry (91) ve François Clerc’in (21) golleriyle 3-0 galip geldi. 27 Kasım’da ise Andreas Iniesta (3), Messi (58, penaltı), Juninho’nun (7) golleri ve 10. dakikadaki penaltıyla taraflar 2-2 berabere kaldılar.
Gerland’daki son maçta kadrolar şu şekildeydi:

Lyon: Remy Vercoutre, Anthony Reveillere, Sebastien Squillaci, Anderson, Fabio Grosso, Fabio Santos (Kim Kallström), Jeremy Toulalan, Juninho Pernambucano, Sidney Govou, Fred (Kader Keita), Hatem Ben Arfa (Loic Remy)
Barcelona: Victor Valdes, Gialuca Zambrotta (Rafael Marquez), Carles Puyol, Gabriel Milito, Eric Abidal, Xavi Hernandez, Yaya Toure, Eidur Gudjohnsen (Ronaldinho), Lionel Messi, Bojan Krkic, Andres Iniesta


Lyon’un diğer İspanyol kulüplerle olan maçlarına bakacak olursak, son dönemdeki tek zaferleri, 2003/04 sezonu UEFA Şampiyonlar Ligi karşılaşmasında Real Sociedad de Futbol’u 2-0 yendikleri maç oldu.
Barcelona’nın Fransa’da saygıdeğer bir grafikleri var. Üç zafer, bir beraberlik ve iki yenilgi… Fakat geçmişlerinde OGC Nice, FC Metz ve Paris Saint Germain FC’ye yenilmişlikleri bulunmakta…
1994/95 UEFA Şampiyonlar Ligi yarı finallerinde PSG’ye 2-1 yenildiklerinden beri Barcelona, Fransız kulüplerle yaptığı maçlarda beş kez galibiyet yaşadı. Dört maçın yanı sıra 1996/97 UEFA Kupası finalinde aynı rakiplerine karşı 1-0 galibiyet yaşadılar. Guardiola da finalde yer almıştı.
Puel ilk kez bir oyuncu olarak bir UEFA karşılaşmasında Monaco’nun Valencia’ya 5-3 kaybettiği 1980/81 UEFA Kupası maçında forma giymişti. 9 yıl sonra Monaco’nun 0-0 beraberlikten sonra gelen penaltılarla Real Valladolid CF’yi yendiği çeyrek final maçında forma giyecekti.
1999/2000 UEFA Kupası 4. tur maçında RCD Mallorca’nın Monaco’yu 4-2 yendiği maçta bir teknik direktör olarak görev aldı. 2004/05 UEFA Kupası’nda LOSC Lille Metropole’le beraber Sevilla FC’yi 1-0 yenilgiye uğrattı. Bir sonraki yıl UEFA Şampiyonlar Ligi’ndeki umutları Villarreal CF’ye 1-0 yenilmeleriyle yıkıldı. Ardından UEFA Kupası’nda Sevilla onları 2-1 yendi.
Puel, Monaco’da teknik direktör olarak çalışırken Barcelona’lı ikili Henry ve Rafael Marquez’le beraber çalıştı, Lille’deyken ise Eric Abidal ile çalıştı.
Barcelona takımında daha önce Ligue 1’de forma giyen iki oyuncu var. Bunlar: Seydou Keita (Olympique de Marseille, FC Lorient, RC Lens) ve Yaya Toure (Monaco)…
Hem Barcelona’da, hem Lyon’da forma giyen Sonny Anderson’un şimdi Fransa şampiyonu için çifte görevi bulunmakta… Öte yandan ikinci ayak 11 Mart’ta Camp Nou’da oynanacak.

No comments: