Saturday, February 21, 2009

Galatasaray - Bordeaux maçı öncesi özel notlar…

Galatasaray, İstanbul’da Bordeaux karşısında yapacağı UEFA Kupası maçında bir başka hayal kırıklığına geçit vermek istemiyor.
İki taraf bu sezon ilk karşılaştıkları maçta 0-0 berabere kalmışlardı. İki takım 2006/07 sezonu UEFA Şampiyonlar Ligi’nde iki kez karşı karşıya gelmişlerdi. Takımların Türkiye’de yaptıkları tek maç 0-0 sonuçlanmıştı.
12 Eylül 2006’daki bu maçtaki kadro şu şekildeydi:

Galatasaray: Faryd Mondragon, Stjepan Tomas, Rigobert Song, Necati Ateş, Hasan Şaş (Cihan Haspolatlı, 76), Sasa Ilic (Mehmet Topal, 76), Junichi Inamoto, Ferhat Özturun, Sabri Sarıoğlu, Arda Turan, Ümit Karan (Hasan Kabze, 61)
Bordeaux: Ulrich Rame, Franck Jurietti, Jean-Claude Darcheville (Lilian Laslandes, 85), David Jemmali, Johan Micoud, Wendel, Julien Faubert, Pierre Ducasse, Florian Marange, Marc Planus, Marouane Chamakh (Edixon Perea, 85)

Aynı yıl yine UEFA Şampiyonlar Ligi’nde ikinci C grubu karşılaşmasında Bordeaux’nun gollerini Alejandro Cesar Alonso, Lilian Laslandes ve Julien Faubert attı. Arda Turan’ın çıkartıldığı maçta Galatasaray’ın teknik direktörü Erik Gerets’ti ve Gerets 73. dakikada Junichi Inamoto sayesinde teselli bulacaktı.
İki takım aynı zamanda 2007/08 UEFA Kupası H Grubu maçında karşılaştı. Stade Chaban-Delmas’da oynanan karşılaşmada Laurent Blanc’ın Bordeaux’su maçı 2-1 kazandı. Eski Blackburn Rovers ve AS Roma golcüsü Shabani Nonda, Karl-Heinz Feldkamp’ın başında olduğu Galatasaray için penaltı golünü attı. Fakat ikinci yarıda gelen Fernando Cavenaghi ve Marouane Chamakh’ın golleri skoru değiştirdi.
Bordeux, Türk takımlarıyla toplam 6 kez karşı karşıya geldi. 1985/86 Avrupa Şampiyonası Kulüpler Kupası’nın ilk turunda Fenerbahçe’ye kendi evlerinde 3-2 yenildiklerinden sonra Süper Lig takımlarıyla yaptıkları 5 maçta da yenilmediler.
Galatasaray, Fransız takımlarla yaptığı 16 Avrupa maçında deplasmanda 5 kez kazandı, 4 kez berabere kaldı, 7 kez kaybetti. Kendi sahalarında Ligue 1 takımlarıyla yaptığı 7 maçta ise 3 kez kazandı, 3 kez berabere kaldı, 1 kez yenildi.
Bordeaux’nun teknik direktörü Blanc oyunculuk kariyerinde Türk takımlarıyla yalnızca bir kez karşılaştı. Eski Fransa defans oyuncusu 16 uluslar arası golünden birini 9 Ekim 1996’da gerçekleşen ve 4-0 sonuçlanan Fransa-Türkiye maçında Paris’te atmıştı.
Alman teknik direktör Michael Skibbe, Galatasaray’a transfer olduğundan beri Fransız takımla yalnızca bir kez karşılaştı. Bayer 04 Leverkusen takımındayken ise 2006/07 UEFA Kupası 16. turda RC Lens takımıyla yaptığı maçta kendi sahasında 3-0 kazanırken Fransa’da 2-1 mağlup oldu.
Bordeaux defans oyuncusu Franck Jurietti ve Galatasaray forvet oyuncusu Nonda 2000 ve 2003 yılları arasında AS Monaco FC’de takım arkadaşıydılar. 25 Ekim 2000 yılında Galatasaray’a karşı beraber bir Şampiyonlar Ligi maçı oynadılar ve karşılaşmayı 4-2 kazandılar. Galatasaray’a karşı atılan dördüncü Monaco golünü Nonda atmıştı.
Jurietti cezalı olduğu için İstanbul’da forma giyemeyecek. Takım arkadaşları Chamakh, Souleymane Diawara, Yohann Gourcuff ve Wendel de cezalı konumunda. Galatasaray’da ise Emre Aşık, Fernando Meira, Milan Baros ve Lincoln yok. Matthieu Chalme bir maçlık cezadan sonra tekrar forma giyebilecek.
Galatasaray kendi sahalarında yaptıkları son 7 maçında 2 kez kazandı, 3 kez berabere kaldı, 2 kez kaybetti. Bu maç Bordeaux’nun UEFA Kupası’ndaki 100. maçı olacak.
Galatasaray 1999/2000 sezonu UEFA Kupası final maçında penaltılar sonrasında Arsenal FC’yi 4-1 yenerek şampiyon olmuştu. Maç normal sürede 0-0 bitmişti.
Bordeaux’nun penaltı istatiğine bakacak olursak, 1984/85 Avrupa Şampiyonası Kulüpler Kupası çeyrek finallerinde 2-2 biten FC Dnipro Dnipropetrovsk maçını penaltılar sonrası 5-3 kazanmıştır. Ayrıca 1986/87 UEFA Kupası yarı finalinde 1-1 biten FC Lokomotive Leipzig maçı sonrası penaltılar nedeniyle 6-5 mağlup olmuşlardır.
Galatasaray bu sezon geçen senenin şampiyonu olarak UEFA Kupası’na katılmaya hak kazanan 6 takımdan biridir. Diğerleriyse R. Standard de Liege (Belçika), Olympiacos CFP (Yunanistan), Aalborg BK (Danimarka), FC Shakhtar Donetsk (Ukrayna) ve FC Zenit St. Petersburg (Rusya)’dur.
2007/08 sezonunda Fransa’da ikinci olan Bordeaux UEFA Kupası’na Şampiyonlar Ligi A grubunda üçüncü olduktan sonra katılmıştır. Galatasaray cephesine bakacak olursak, takım UEFA Kupası B grubunda ikinci olmuştur.
Baros, Avrupa liglerinde bu sezon attığı 4 golle en skoker oyuncusu olmuştur. Eski Liverpool FC takım arkadaşı Harry Kewell’ın ise iki golü bulunmaktadır.
Bordeaux’da bu sezon Avrupa’da 1’den fazla gol atan tek isim 2008/09 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde attığı iki golle Gourcuff olmuştur.
Bu turdan galip gelen takım 18/19 Mart’ta Nec Nijmegen ya da Hamburger SV ile karşılaşacak.

No comments: