Tuesday, February 24, 2009

Barcelona - Lyon maçıyla ilgili biraz daha bilgi

Josep Guardiola Şampiyonlar Ligi arenasında Claude Puel’e karşı galip gelerek tarihin bir kez daha tekerrür etmesini istiyor. FC Barcelona ve Olympique Lyon’un bu iki teknik direktörü 1993/94 sezonunda oyuncu olarak karşı karşıya gelmişlerdi ve AS Monaco’lu olarak Guardiola o turnuvada hem evde (2-0), hem de deplasmanda (1-0) kazanmıştı.
Barcelona bu sezon finale ulaşacak gibi görünüyor ve C grubunda her maçta ortalama 3 gol attılar. Öte yandan iki kez Avrupa şampiyonu olan takım deplasmandaki üç maçını da kazandı.
Fransa şampiyonu Lyon ise üç yıldan beri ilk kez çeyrek finale kalmak istiyor. Üç zafer, iki beraberlik ve bir yenilgiyle F grubunda ikinci sırayı aldılar. Fakat Barcelona’yla oynadıkları son dört maçta rakiplerini yenmeyi başaramadılar.
İki kulüp 2001/02 sezonunda ilk kez karşı karşıya geldiler. Patrick Kluiver (78) ve Rivaldo’nun (87, penaltı) attıkları goller 10 Ekim 2001’de Barcelona’ya 2-0’lık zafer getirdi. 13 gün sonra ise Stade de Gerland’da dramatik bir maç oynandı. Barcelona’yı son 16’ya gönderen maçta golleri atanlar Kluivert (9), Rivaldo (18), Peguy Luyindula (66), Eric Carriere (88) ve Gerard Lopez (94)’di. Sidney Govou ve Juninho Pernambucano Lyon takımında oynarken Xavi Hernandez ve Carles Puyol Barcelona’daydı.
İki kulüp geçen sezon bir kez daha karşı karşıya geldiler. 19 Eylül 2007’de Barcelona, Lionel Messi (82), Thierry Henry (91) ve François Clerc’in (21) golleriyle bu maçtan 3-0 galip geldi.
Gerland’daki son buluşmadaki kadrolar ise şu şekildeydi:

Lyon: Remy Vercoutre, Anthony Reveillere, Sebastien Squalliaci, Anderson, Fabio Grosso, Fabio Santos (Kim Kallström), Jeremy Toulalan, Juninho Pernambucano, Sidney Govou, Fred (Kader Keita), Hatem Ben Arfa (Loic Remy)
Barcelona: Victor Valdes, Gianluca Zambrotta (Rafael Marquez), Carles Puyol, Gabriel Milito, Eric Abidal, Xavi Hernandez, Yaya Toure, Eidur Gudjohnsen (Ronaldinho), Lionel Messi, Bojan Krkic, Andres Iniesta

Lyon, İspanyol kulüplerle yaptığı 6 maçta 3 galibiyet, 1 beraberlik, 2 yenilgi gördü. Barcelona’nın ise Fransa’da üç galibiyet, bir beraberlik ve 2 yenilgi gördü. Yenildiği takımlar OGC Nice, FC Metz, Paris Saint-Germain FC oldu.
1994/95 UEFA Şampiyonlar Ligi çeyrek finallerinde PSG’nin 2-1’lik skoruna karşı koyamadığından beri Barcelona yaptığı 5 maçta zafer gördü. Bunlardan biri de aynı rakiplerine karşı 1996/97 UEFA Kupası finalinde kazandıkları 1-0’lık zaferdi.

LYON:
Lyon’un FC Bayern München ile yaptığı maç UEFA’daki 150. maçıydı. Juninho Pernambucano’nun FC Streaua Bucureşti’ye attığı gol ise kendisinin UEFA’da attığı 16. golüydü ve böylelikle Sony Anderson’un rekorunu yakaladı. Hugo Lloris, Jean-Alain Boumsong, Ederson, Jean II Makoun, Jeremy Toulalan ve Karim Benzema 6 maçta da forma giydiler. Lloris ve Toulalan bu maçların her dakikasında oynadı. Benzema attığı 5 golle bu turnuvada Lionel Messi, Steven Gerrard ve Miroslav Klose’yle beraber en çok gol atan isimlerden biri oldu. Toulalan 19 faul yaparak en çok faul yapan isim oldu. Lyon grubunda toplam 10 gol attı.
Takımın kadrosunda şu gibi değişiklikler oldu. Alecandre Lacazette ve Enzo Reale kadroya alındı. Kadrodan çıkartılan kimse yok.
Sakatlar ise şu şekilde:
François Clerc – 10 Ağustos’tan beri dizindeki sakatlık nedeniyle yok
Clement Grenier – Temmuz’dan beri diz problemi nedeniyle yok
Mathieu Bodmer – 5 Ekim’den beri kasık problemi nedeniyle yok. Fakat antrenmanlara başladı.
Sebastien Faure – 27 Kasım’dan beri diz problemi nedeniyle yok
Anthony Reveillere – 22 Kasım’dan beri sol dizi nedeniyle yok
Sidney Govou – 14 Ocak’tan beri aşil sorunu nedeniyle yok. 15 Mart’a kadar forma giyemeyecek.
Fabio Santos – 12 Şubat’tan beri kalça problemi nedeniyle yok
Cesar Delgado – 1-21 Şubat arası kasık sorunu nedeniyle yoktu. Ama Nancy karşılaşmasında forma giydi.
Bu arada ilginç bir not: 7 Mart’ta Lille ile yapacakları maçta İtalyan şarkıcı Zucchero Fornaciari şarkı söyleyecek.

BARCELONA:
Barcelona eğer 3 gol daha atarsa UEFA’daki gol sayısı 700’e ulaşacak. Hiçbir Barcelona oyuncusu 8 maçta birden forma giyemedi ama Victor Valdes, Gerard Pique, Xavi Hernandez ve Thierry Henry yedi kez sahaya çıktılar. Lionel Messi 5 gol atarak Karim Benzema, Steven Gerrard ve Miroslav Klose’yle beraber en skorer isim oldu. Barcelona attığı 18 gol ile en skorer takım oldu. Rafael Marquez aldığı ceza nedeniyle forma giyemeyecek. Valdes Barcelona’nın 24 lig maçında da forma giyen tek isim oldu. Takım ligdeki 71 golünden 22 tanesini son 15 dakikada attı. Xavi’nin Espanyol maçında sahaya çıkması kulübü için 453. forma giyişi oldu ve böylece tüm zamanların listesinde Carles Rexach’tan sonra ikinci sıraya yerleşti. Takımın kadrosunda herhangi bir değişiklik, yani giriş veya çıkış olmadı.
Sakatlar ise şöyle:
Rafael Marquez – baldırı nedeniyle 21 Ocak ve 1 Şubat arasında takımda yer almadı
Carles Puyol – Sol kalçası nedeniyle 29 Ocak-8 Şubat ila 8-21 Şubat arası takımda yer almadı
Andres Iniesta – 4 Kasım-3 Ocak arası sağ kalçası, 17 Şubat’tan beri de sol kalça incinmesi nedeniyle takımda yok
Gabriel Milito – diz sorunu nedeniyle 29 Nisan 2008’den beri takımda yok
Eric Abidal – 21 Şubat’tan beri sağ anat kası yırtığı nedeniyle yok. Espanyol maçının 24. dakikasında bu sorun nedeniyle maça devam edemedi.
Barcelona 12 Şubat’ta ilk Lig a maçının 80. yıldönümünü kutladı. 1929 yılında Racing’e karşı 2-0’lık bir zaferleri vardı. Messi 12 Ocak’ta “FIFA Dünyada yılın oyuncusu” ödülünde Cristiano Ronaldo’dan sonra ikinci gelen isim oldu. Xavi ancak 50. olabildi. Aralık’ta Xavi ve Sergio Busquets, Barcelona’yla olan sözleşmelerini sırasıyla Haziran 2014 ve Haziran 2013’e kadar uzattı. Aleksandr Hleb yılın Belarus’lu oyuncusu seçildi. Böylece son 7 yılda 6 kez bu sıfatı almış oldu.

No comments: