Wednesday, November 26, 2008

Sporting - Barcelona maçıyla ilgili

Sporting teknik direktörü Paulo Bento, FC Barcelona tarihlerinde ilk kez Şampiyonlar Ligi’nde bu kadar büyük başarıya imza atmalarına rağmen çok inatçı olduğunu ve Barcelona’ya geçit vermeyeceklerini söyledi.
4. eşleşmede Shakhtar Donetsk’i yenen Sporting, Barcelona’yla beraber son 16’da kalma şanslarını garantiledi. Bento’nun takımının en büyük avantajlarından biri Blaugrana’nın aynı gece FC Basel 1893 ile berabere kalması oldu. Böylece hem İspanyol Liga liderlerinin üstünde yer aldılar, hem de C grubunda ilk sıraya yerleştiler.
Bento yaptığı açıklamada “Ilk sırada bitirmek önemlidir, çünkü bu her zaman ikinci gelmekten iyidir. Çok iyi bir yerde olduğumuz için üzerimizde fazla baskı yok ama her maçta olduğu gibi bu maçta da büyük bir sorumluluğumuz var. Amaç her zaman kazanmak… Elbette ki bu maç iki önemli lig fikstürü bulunan takım arasında olacak ama maça olabildiğince konstantre olmak istiyoruz. Hepsinden öte herkese bir kez daha Şampiyonlar Ligi’nde mücadeleci bir takım olduğumuzu göstermek istiyoruz” dedi.
39 yaşındaki teknik direktörün defansta problemleri var. Çünkü Abel ve Tonel yok. Pedro Silva’da şüphe yok. Sporting son yedi Portekiz Liga karşılaşmasında sadece 5 gol atabildi. Bu da Lisbon takımının UEFA Şampiyonlar Ligi’ndeki başarısını zorluyor. Yine de Bento “Şu ana kadar Avrupa arenasındaki her maçımızda gol attık. Umarız Çarşamba günü taraftarlarımız bizi gönülden destekler. Taraftarlarımızın da desteğiyle iyi bir gösteri sunacağımıza ve grupta iyi bir yere geleceğimize inanıyorum.” diyor.
Bento’nun karşısındaki Josep Guardiola’nın tek bir zaferle ilk sırayı perçinleyeceklerini bilmesine rağmen mücadeleyi bırakma gibi bir niyeti yok. “Kesinlikle iyi bir performans sunmak ve kazanmak istiyoruz.” açıklamasını yaparak da bunu kanıtlıyor. Sevilla FC, Valencia CF, Real Madrid CF gibi rakipleri karşısında başarılı maçlar çıkaran Guardiola Sporting’in hafife alınmaması gerektiğini söylüyor. “Gelecek maçlarla ilgili endişelenmiyoruz. Benim görevim çabalamak ve her maçı kazanmamızı sağlamak. Bu maç da diğerlerinden farklı değil” diyor.
1991/92 sezonunda bir oyuncu olarak takımını Avrupa Şampiyonası’nda kupa kazanmasını sağlayan eski Barcelona kaptanı, Manchester United tarafından yenilgiye uğradıkları geçen sezonun yarı finalini unutmuyor. Bu da onu ve takımını motive ediyor. Konuyla ilgili “Bu mücadelede her zaman yüksek bir level vardır. Sporting’in çok iyi bir levelde olacağına inanıyorum. Paulo Bento çok iyi bir teknik direktör. Geçen sene ilerlediğimiz noktadan daha ileriye gitmek istiyoruz. Yarı finallere gidersek bu bizi finale götürür” diyor.
Sporting, Şampiyonlar Ligi’nde son 16’ya ilk kez kalırsa, ki başlangıçtan beri yaşadıkları süreçte bu mümkün görünüyor, tarihlerinde yeni bir sayfa açacak.
Barcelona, Portekizli rakiplerinden şu anda bir puan önde. Estadio Jose Alvalade’deki sonuç kimin birinci sırada bitireceğine dair soruları cevaplandırmış olacak. 6. eşleşmeye kadar bir Sporting zaferi ya da beraberliği çok önemli bir kritik noktayı oluşturuyor.
Josep Guardiola’nın Barcelona’sı 16 Eylül’de Camp Nou’da Rafael Márquez (21), Samuel Eto'o (60 pen) ve Xavi Hernández’in (87) golleriyle 3-1’lik zafer yaşamıştı. Sporting’in golünü ise Tonel (72) atmıştı.
UEFA Şampiyonlar Ligi’ndeki bir önceki dört denemesinde Sporting son 16’ya kalamamıştı. 1982/83 sezonunda bir Avrupa şampiyonasında bir başka İspanyol takım Real Sociedad de Fútbol’u 3-2 yenmişlerdi.
Paulo Bento’nun takımı UEFA Şampiyonlar Ligi’nde kendi sahalarında oynadıkları son 4 maçı da kazandı. İspanyol takımlarla yaptıkları son 7 maçta 5 kez kazandılar, bir kez berabere kaldılar, bir kez de kaybettiler.
Lisbon kulübü, Portekiz’in başkentindeki bir karşılaşmada Barcelona’yı 2-1 yenmişti. Bu 1986/87 UEFA Kupası sezonunda olmuştu. Sporting’in gollerini Manuel Negrete (41) ve Raphael Meade (61) atmıştı. Barcelona’nın golünü ise Roberto Fernández atmıştı. Bu Barcelona’ya karşı yaşadıkları en büyük zafer oldu.
Barcelona, 2005/06 Şampiyonlar Ligi yarı finalinde SL Benfica ile 0-0 beraber kalmıştı. Katalan kulübü kendi sahalarında Paris’te Arsenal FC ile final oynayıp 2-0’lık bir zafer yaşamışlardı.
Sporting’in Brezilyalı orta saha oyuncusu Fábio Rochemback Mayıs’ta Middlesbrough’dan ayrılıp tekrar takımına geri dönmüştü. Fabio, 2001/02 – 2002/03 sezonlarını 45 kez liginde forma giydiği Barcelona’da geçirmişti.
Guardiola bir oyuncu olarak bir başka Portekizli takım FC Porto ile üç kez karşılaşmıştı. 1993/94 sezonunun yarı finali de dahil olmak üzere üçünde de kazandılar.

No comments: