Friday, March 26, 2010

26 Mart 2010

Robbie mustoe – Beni hatırla
Bir çok eski profesyonel oyuncu, yeni bir kariyer yapma fikrine sıcak bakmaz. 202 kez premier ligde forma giyen Robbie Mustoe böyle düşünmedi ve rotasını Amerika’ya çevirdi. Boston Koleji’nde kısa süren ama başarılı bir antrenörlük yapan Mustoe, ESPN’den teklif aldıktan sonra televizyon yorumcusu oldu.
Robbie mustoe:
Oraya gidip sesimi test ettirdim. Bir maça yorum denemesi yaptım ve beğendiler. Bu bana zor bir karar aldırdı. Boston Koleji’nde antrenörlük yapmaya devam mı etmeliydim? Yoksa ESPN ile bir sözleşme imzalayıp büyük bir yorumcu mu olmalıydım? Ben de ESPN’i tercih ettim, çünkü potansiyelim vardı. İşe yaradı ve her şey harika oldu.
Oxford doğumlu Mustoe, kendi memleketinde Oxford United formasını yaklaşık 100 kez giydi. Ardından 1990 yılında Middlesbrough’ya transfer oldu. Middlesbrough’da, orta saha oyuncusu kulübün güvenini kazandı ve 12 sezon boyunca takımın formasını giydi. Mustoe’nın takıma gelişinden 4 yıl sonra yönetimi Steve Gibson devraldı ve onun yönetimindeki Midlesbrough unutulmaz bir macera yaşadı.

robbie mustoe:
Middlesbrough benim için olağanüstü bir deneyimdi. Evimden uzaktaydım ve sanırım Witney’den ayrıldığımda 21 yaşındaydım. Büyüdüğüm yeri terk etmem benim için büyük bir adım oldu. Middlesbrough, büyük bir kulüp olma yolunda emin adımlarla ilerliyordu. Ardından Steve Gibson kontrolü eline aldı ve takım işte o an patladı. O harika zamanlarda takımda kaldığım için çok şanslıydım.
Gibson döneminde ilk büyük girişim, Manchester United forması altında premier ligde kendini kanıtlayan oyuncu-menajer (player-manager??) Bryan Robson ile sözleşme imzalamak oldu. Yine de kısa vadede Robson’ın gelişi, Mustoe için problem oluşturmuştu.

Robbie mustoe:
Robson’ın takıma gelmesiyle beraber, o sezon yedek kulübesinde oturmuştum. Çünkü benim pozisyonumu almıştı. Yapacak fazla bir şeyim yoktu. Fakat Robson’la beraber antrenman yaparken ve onun oyununu izlerken ondan çok şey öğrendim. Defansif olarak girdiği pozisyonlar, topu kullanış biçimi ve aldığı önlemler benim için futbolda aldığım en büyük ders niteliği taşıyordu. Kişiliği ve konuşma tarzı da bana örnek oldu.

Robson’ın premier ligdeki karizması 1995 yılında arttı ve Middlesbrough ile bazı büyük isimler sözleşme imzaladı. Bunlardan en popüleri ise Brezilyalı Juninho’ydu.

Robbie mustoe:
Bu oyuncular takıma yüksek ücretlerle ilk geldiklerinde beklentiler de yüksek oldu haliyle. Kimse inanamadı. Herkes “Vay canına” dedi, çok eğlenceliydi gerçekten…
Yabancı yıldızlardan bir diğeri Fabrizio Ravanelli’ydi. Attığı gollerle adından söz ettiren oyuncu, soyunma odasında fikir ayrılıklarına yol açıyordu.

Robbie mustoe:
Ravanelli’nin “Middlesbrough, Ferrari’ler alıyor fakat koyacağı bir garajı yok” gibi bir düşüncesi vardı. Çok haklıydı. Eski, külüstür bir otobüsle antremanlara giderdik. Haklı olmasının nedeni buydu. İtalya Milli Takımı için göreve gittiği zamanlar bazı oyuncuları İtalyan medyasına verdiği demeçlerle kızdırıyordu. O günlerde kulübümüzün savunmasını eleştirmişti. Forvette çok iyi oyuncularımızın olduğunu, fakat defansta yeteri kadar iyi olmadığımızı dile getirmişti. Bu da soyunma odasında tartışmalara yol açmıştı.

1996-97 sezonunda Middlesbrough adeta “Doktor Jekyll ve Bay Hyde” gibi bir performans sergiliyordu. Her iki kupanın da finaline kalmışlardı, fakat sezonun son günü Leeds United maçı sonrası Premier Lig’den küme düşmüşlerdi. Bu düşüş acı vericiydi, çünkü Middlesbrough, sezon başında oyuncuların arasındaki virus salgını nedeniyle Blackburn maçında berabere kalarak kıl payı 3 puanı kaçırmıştı.

Robbie mustoe:
Uzun geçen bir süreçten sonra Juninho yerlerde sürünüyordu. Taraftar, herkes hayal kırıklığına uğramıştı. Bu gerçekten kötü bir histi. Üstüne üstlük, kaybettiğimiz o 3 puanı unutmamıştık. Bir noktadan sonra bunları telafi edeceğimizi sandık. Başvuru yaptık, yargıya gittik, fakat başarılı olamadık. Premier ligde kötü bir sezon geçirmiştik. Eğer Blackburn’de 10-0 kaybetseydik, kesin bizi desteklerlerdi.

Middlesbrough, Premier Lig’e tekrar çıktığında yüzlerde gülümseme vardı. Paul Gascoigne iki yıllığına takıma geldiğinde ise herkes daha mutlu olmuştu. Gazza takma adındaki oyuncu, hem saha içinde, hem de saha dışında insanları eğlendiriyordu.

Robbie mustoe:
Yanlış hatırlamıyorsam, Gazza ve diğer çocuklardan üç ya da dört tanesi bahse girmişlerdi. Gazza’nın o sıralarda arabası olduğunu sanmıyorum. Antrenörün ne yaptığını kontrol etti, hazır anahtarlar üzerindeyken bir kaç arkadaşı yanına alıp takım otobüsünü sürmeye başladı. Darlington yakınlarındaki Hurworth antrenman alanının orada giriş kapısı gibi küçük bir duvar vardı. Yaklaşık iki ayak uzunluğundaydı. Gazza otobüsü sürerken, köşeyi araba gibi geçeceğini sandı. Fakat o küçük duvara sürttü. Çok komik bir olaydı ama başı belaya girmişti. Tahbribatın zararını kendisi ödedi. Bu tipik bir Gazza olayıydı. Böyle bir çok olay yaşıyorduk onunla…
Gazza’nın yaşamında ve futbolda iç güdüleriyle hareket etmesinin aksine Mustoe’nun kendisini televizyona yönlendiren metodu daha zekiceydi.
Robbie mustoe:
Karşı karşıya oynadığım insanları analiz ettim. Örneğin “neden bu orta saha oyuncusu benden daha çok top kazanıyor, neden onlar bizi yeniyorlar” gibi… Bu sorularımı çözümlemede epey başarılı oldum ve bu sayede futbolun her yönünü sevdim. Şu an bu analizlerim, yorumlarımda çok yardımcı oluyor. Yorumculuğu çok seviyorum, gerçekten çok keyif alıyorum bu işten… Ayrıca söylemeliyim ki İngiltere’den ayrılmamla beraber diğer ülkelerde futbolun nasıl bir his olduğunu öğrendim. İspanya ve İtalya’daki bütün maçları izledim. Küçük takımlarınki de buna dahil… Her ligin eksisi ve artısı var. Fakat bunlar değişkendir. İngiliz tarzının en iyisi olduğunu söyleyenler var fakat öyle değil.

12 yılda 3 yükselme, 2 küme düşme ve 3 kupa finali yaşayan Mustoe, İngiliz futbolunda bundan daha çok deneyim yaşadı. Emekli olduğundan beri de Premier Lig’deki deneyimlerinden bahsetmeyi çok seviyor.

******

TITLE: TOTTENHAM HOTSPUR V PORTSMOUTH – HEAD-TO-HEAD
TOTTENHAM HOTSPUR V PORTSMOUTH
Tottenham Hotspur news
Harry Redknapp, Brezilyalı orta saha oyuncusu Sandro ile anlaştı. Sandro, Tottenham’a yazın katılacak. Redknapp, bunun yanında Monaco’dan kiralanan Eidur Gudjohnsen’i takımda kalıcı olması için girişimlere bulunuyor.
Portsmouth news
Portmouth, finansal krizlerin üstesinden gelmek için transfer döneminin dışında oyuncu satmak için özel izin aldı. Oyuncular satılsa da sezon sonuna kadar Portsmouth’da kalacaklar.
Kuzey Londra’lı takım, 13 Premier Ligi mücadelesinin sekizini kazanıp, ikisinde berabere kalarak kendi çapında bir rekora imza attı.
Son günlerde Tottenham, en formda olan takımlardan bir tanesi. Takım, arka arkaya 4 zafer yaşadı ve Federasyon Kupası yarı finallerine kaldı.
Portsmouth ise Chelsea’ye yenilse de, son altı lig maçının iki tanesini kazandı. Bu da Wembley’de gerçekleşecek Federasyon Kupası öncesi bir prova niteliği taşıyor.
Tottenham, bir maçta ortalama iki gol atmasıyla övünürken, kendi sahasında 33 gol attı. Son iki maçtaki iki golü atan isim Roman Pavluychenko’ydu.
Portsmouth ise deplasmanda oynadığı 15 maçta sadece 8 gol atabildi. Böylece ligdeki en kötü deplasman derecesine imza attı.
İki takım son kez karşı karşıya geldiğinde Ledley King’in golü Tottenham’ı öne geçirmişti. Portsmouth’un eski oyuncusu Jermain Defoe’nin ikinci golü atmasıyla Tottenham, maçı 2-1 kazanmasını bilmişti.
MANCHESTER CITY v WIGAN A
Manchester City’yi derinden yaralayan Everton yenilgisi, Manchester Stadyumunun yıkılamaz kale imajına bir son verdi.
Manchester City, kendi sahasında yenilememe rekorunu elinde bulunduruyordu. Following this touchline confrontation manager Roberto Mancini and fellow boss David Moyes were sent to the stands. Mancini’s been charged by the FA with improper conduct.
2-0’lık yenilgiden sonra Manchester City, Tottenham’ın dördüncü sıraya yükselmesine vesile oldu. Son 8 maç kala, Tottehman’ın City’den 2 puan fazlası bulunuyor.
Sakatlanan Joleon Lescott’un 5 hafta forma giyememesi de sorun oluşturuyor.
DW Stadyumunda ise hayat devam ediyor. Fakat Wigan menajeri Roberto Martinez ve oyuncularının işi zor görünüyor. Şu an 16. Sırada bulunan Wigan, sezon boyunca hep alt sıralarda kaldı.
Wigan, Burnley maçında 1-0 kazanmasına rağmen, Martinez deplasmandaki son 6 maçta 4 yenilgi aldıklarının ve takımının Manchester City ile oynayacak kadar formda olmadığının farkında…

*******

HULL CITY V FULHAM

He was just two minutes away from the perfect start.

COMMS
ASTONISHING! AGONY FOR IAN DOWI AND HULL CITY!

COMMS
KANU! OH DISASTER FOR HULL!

Ne yazık ki Iain Dowie’nin peri masalı bir anda kabusa dönüşmüştü. İki dakika içinde ard arda gelen iki gol, en alt sırada bulunan Portsmouth’a üç puan kazandırırken, Hull City eli boş dönmüştü.

George boateng:
Eğer kaybederseniz ligde kalamazsınız. Özellikle de bizim durumumuzdaysanız bu daha geçerli. Çok zor da olsa arayı kapatmamız ve önümüze bakmamız lazım. Daha sezonun başında maçları analiz edip nerede yanlış yaptığımıza bakabiliyorduk. Mağlubiyetimize çok fazla takmayıp Pazartesi gelir gelmez bir sonraki maça hazırlanmaya başlamamız lazımdı.

Şaşırtıcı bir biçimde yeni menajer bu performansın olumlu yönlerini ortaya çıkardı. Bu noktalar şu an gerçekten önem arz ediyor. Effectively they’re four from safety with their goal difference nineteen worse than nearest rivals West Ham. Sıradaki sekiz maçın 5 tanesi KC Stadyumu’nda gerçekleşecek olması takım için avantaj, çünkü rakibi Portsmouth bu sezon bir çok maçı kazanamadı.

GEORGE BOATENG:
Kendi sahamızda oynadığımız bir çok maçta çok iyi oynadık, bazen kazanamadığımız da oldu, fakat iyi bir performans sergiledik. Kendi sahamızda rakiplerimize karşı oynadığımız zaman kendimize güveniyoruz. Kendi sahamızda oynayacağımız maçlarda yine puan alacağız. İyi ki o 5 maçı deplasmanda oynamıyoruz, çünkü öyle olsaydı çok zor bir durumda olurduk.



Hull City’nin deplasmanda yendiği son takım Fulham olmuştu. O yüzden bu maç taraftara, iyi günleri hatırlatacak. Ayrıca Hull City, geçen sezon Premier Lig’deki ilk maçında KC Stadyumunda Fulham’ı 2-1 yenmişti. İşte Dowie, Fulham maçında bu zaferleri tekrarlamak istiyor.

GEORGE BOATENG:
Kendimize güvenimizi tekrar kazanmamız için bu maçı kazanmamız gerekiyor. Herkes bunu başarabileceğimize inanıyor. Yenmek için kapasitemiz var. Bunu yapmamız gerekiyor. Eğer bu maçtan puan ya da puanlarla dönersek şansımız dönebilir.

Tabii ki Fulham da çantada keklik olmayacak. Takım, kupada hem kendi sahasında, hem de deplasmanda iyi performans sergiliyor. Premier Ligde de durum böyle… Roy Hodgson “yılın menajeri” ödülü için epey oy topladı. Fakat son 4 lig maçında kazanamayan takım, bu sezonki ilk maçta Portsmouth zaferinin ardından deplasmanda kazanamadı. Perhaps their relentless schedule is catching up with them - the Hull game will be their fifty first(????) of the season.

GEORGE BOATENG:
Rakibimiz bu sezon sadece premier ligde değil, Avrupa’da da mücadele ediyor. O yüzden çok sert bir maç olacak. Fakat onları yenersek bu bize güven verecek ve hala iyi oynayabildiğimizi göreceğiz.

Bu yüzden Hull City’nin Portsmouth yenilgisini geride bırakması lazım. Iain Dowie önlerindeki sekiz maçın her birine kupa finali gözüyle bakıyor. Takım, iyimser düşünmekten vazgeçmiyor. Eğer Dowie, kendi sahasında bir zafer kazanırsa, küme düşme tehlikesi yaşayan diğer rakipleri endişelenecek.

*********

F1 Australia 1: McLarens fastest in Australian Grand Prix practice

Avustralya Grand Prix’ine hazırlanan Formula 1 takımları Melbourne’de deneme yarışlarına devam ediyor. Son yarışta en hızlı pilotlar McLaren sürücüleri Lewis Hamilton ve Jenson Button oldu.
DOĞAL
Hamilton’un birinci olduğu yarışta, takım arkadaşı Button yarım saniye farkla ikinci sırayı alırken üçüncü isim Mark Webber oldu.
DOĞAL
Yedi kez şampiyon olan efsanevi pilot Michael Schumacher ise dördüncü sırayı aldı.

**********

Olympics Brazil: Britain and Brazil sign sign a "host-to-host" cooperation agreement

Brezilya ve İngiltere, Rio De Janeiro’da imzaladıkları bir sözleşme ile 2016 olimpiyatlarında işbirliği yapmaya karar verdiler. Bu antlaşmayla beraber, 2016 yılında Olimpiyatlara ev sahipliği yapacak ilk Güney Amerika ulusu olacak Rio De Janeiro, İngiltere’nin deneyimlerinden faydalanacak.
Bu birliktelikle beraber, iki ülke, Brezilya Ulusal Gelişim Bankası’nın sponsor olduğu 2014 Dünya Kupası’nda da fikir alışverişinde bulunacak.
Brezilya’nın spor bakanı Orlando Silva ile görüşen İngiltere Olimpiyat Federasyonu Başkanı Tessa Jowell yaptığı açıklamada, Londra’nın 2012 Olimpiyatları’na hazırlanırken birçok şey öğrendiğini söyledi.
Silva ise Londra’nın deneyimlerinin, Brezilya’nın 2016 olimpiyatlarına hazırlanma sürecinde kendilerine faydalı olacağına inandığını ifade etti. Öte yandan organizasyonun 14 milyar dolara mal olması bekleniyor.

**********

World Cup Disabled: Disabled protest at the lack of seating and access at World Cup

Güney Afrikalı Engelliler Birliği, 2010 Dünya Kupası ulaşımında özürlülerin düşünülmediği gerekçesiyle protesto gösterisi yaptı.
Yaklaşık 50 üye, Güney Afrika Futbol Federasyonu binasının önünde lastik yakarken, bir yandan özgürlük şarkıları söyledi.
Statlarda kendilerine uygun sandalye olmadığına dikkat çeken Engelliler, Dünya Kupası organizatörlerinin kendilerini görmezden geldiklerini vurguladı.
Bu gösterinin ardından Komite Başkanı Danny Jordan, protestocularla özel bir görüşme yaparak eleştirilerini dinledi.
31 Mart’ta Güney Afrikalı Engelliler Birliği ile toplantı yapmayı kabul eden Jordan yaptığı açıklamada, tüm biletlerin tükendiğini vurgulayarak engelli vatandaşların sorununun diğer biletsiz taraftarlardan farksız olduğunu söyledi.

*********

CHELSEA & ASTON VILLA
CARLO ANCELOTTI:
Maçı kazanmak için üzerimizde baskı vardı. Fakat kazanamadık. O yüzden şu an her şey daha zor.
Son maçlarda yaşananlar Chelsea tarihinde pek iyi hatırlanmayacak. Ewood Park’ta bocalayan takım, Şampiyonlar Ligi’nde de karizmasıyla adından söz ettiren eski Chelsea menajeri Jose Mourinho’nun takımı Inter’e yenilmişti. Aylarca sıralamada lider olan Chelsea, şu an ikinci sırada bulunuyor. Fakat takım, yine de şampiyonluk yarışından kopmadı. Sadece işleri biraz daha zorlaştırdı.
CARLO ANCELOTTI:
Arsenal, Manchester, Chelsea gibi bütün takımlar, maçlarını kazanmak zorunda. Hem zihinsel, hem fiziksel olarak iyi bir kondisyonda olursanız kazanabilirsiniz. Bu yüzden puanınızın eksik ya da fazla olması önemli değildir. Önemli olan kendinize güveninizin tam olması, iyimser olup maçı kazanmanızdır.
Ancelotti’nin üzerinde büyük bir baskı var. Maviler şampiyon olduğundan beri 4 yıl geçti. Bu zafere Jose Mourinho’nun mükemmel performansı sebep olmuştu. Ancelotti’nin takımı have taken just ten points from a possible eighteen. They’ve dropped sixteen from winning positions this season, too. Bu, Mourinho döneminde olmamıştı.
CARLO ANCELOTTI:
Sezonun sonuna doğru yaklaşıyoruz. Artık her maç çok önemli. O yüzden sezonun bu döneminde üzerinizde baskı olması çok normal bir şey…
Şampiyonluğu garanti altına almak için Mavilerin sıradaki tüm maçları kazanması gerekiyor. Buna Old Trafford deplasmanı da dahil… Takım, Portsmouth yenilgisi sonrası kendisini toparlamış durumda… Bu hafta, ilk 4 sırada bulunan takımlar zor bir sınavdan geçecek. Ekim’de Aston Villa’ya yenilen Chelsea’nin Martin O’Neill’in takımına iyi bir ders vermesi gerekiyor.
CARLO ANCELOTTI:
Bu çok mühim bir maç… Çok önemli bir sınav… Son dönemde kötü bir dönem yaşıyoruz. Bu dönemin bittiğinden emin olmalıyım.
Aston Villa ise Chelsea’nin şampiyonluk hayallerine bir son vermek ve maçtan puan ile dönmek istiyor. Ligdeki son 10 maçında yenilemeyen takım, Villa Park’ta ağırladığı son iki takım Sunderland ve Wolves ile berabere kaldı ve şampiyonluk yarışının gerisinde kaldı. Aston Villa, ligi dördüncü sırada bitirmek ve Şampiyonlar Ligi’ne katılmak istiyor.
MARTIN O’NEILL:
Dayanmamız ve puanlar toplamamız lazım. Beraberlikten çok kazanmaya ihtiyacımız var. Bizim bulunduğumuz durumda arayı açmamak lazım. Son dört ya da beş maçta bunu yapmak zor oluyor ama hala iddiamız var.
Her iki menajerin de acil puanlara ihtiyaçları var. Fakat Ancelotti’nin durumunda en ufak bir hata, Chelsea’nin Premier Lig şampiyonluğu umudunu söndürebilir.

No comments: